Sluit

Gynaecologie

Waregem

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest kan zeer ernstig zijn bij jonge baby’s en is potentieel levensbedreigend.

  • Volwassenen (inclusief ouders) kunnen kinkhoest krijgen en het ongemerkt doorgeven aan hun kinderen.
  • Zelfs wanneer u kinkhoest hebt doorgemaakt of reeds gevaccineerd bent, neemt  de bescherming na verloop van tijd af.
  • Adolescenten en volwassenen hebben booster vaccinaties nodig om te voorkomen dat zij kinkhoest oplopen en doorgeven aan onbeschermde zuigelingen.

 

Uw baby zal gevaccineerd worden tegen kinkhoest binnen het basisvaccinatieschema (8 weken-12 weken-16 weken); nochtans, zolang het volledig vaccinatieprogramma (16 weken) voor uw baby niet is afgewerkt, kan hij nog steeds een risico lopen op een kinkhoestinfectie.

 

Om uw baby te helpen beschermen tegen kinkhoest tijdens deze belangrijke periode, raadt de Hoge Gezondheidsraad aan dat alle gezinsleden (cocoonvaccinatie) gevaccineerd worden op de volgende manier:

  • De vader, broers, zussen en elke andere volwassene die regelmatig in contact komt met de baby gedurende de eerste 6 levensmaanden zouden gevaccineerd moeten worden vóór de baby geboren is.
  • De toekomstige moeder dient idealiter vóór de zwangerschap of tijdens de zwangerschap tussen de 24ste week en de 32ste week of zo snel mogelijk na de geboorte gevaccineerd te worden. Bij een volgende zwangerschap dient het vaccin vanaf de 32ste week toegediend te worden.

 

In de praktijk zal het vaccin aan de moeder en de vader rond de 24ste week van de zwangerschap door de huisarts worden toegediend. Indien dit nog niet gebeurd zou zijn dan kan het vaccin na de bevalling aan de moeder toegediend worden tijdens haar verblijf in het ziekenhuis. De vader kan zich eveneens op dat moment door zijn huisarts laten vaccineren na het vaccin in de apotheek te hebben aangekocht.

 

Indien u bijkomende vragen of opmerkingen hebt met betrekking tot de kinkhoestvaccinatie, gelieve dan uw arts te contacteren.

 

P.S. Wist u dat nieuwe ouders in méér dan 50% van de gevallen verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van kinkhoest aan baby’s*?

* Gerbie M, Tan T. Pertussis in new mothers Obstet Gynecol 2009; 113: 399–401