gynaecologie@ziekenhuiswaregem.be - Bel ons op 056 62 35 30
Bel ons op 056 62 35 30
Dit onderzoek maakt gebruik van een vloeistof die de gynaecoloog via de baarmoederhals in de baarmoeder en de eileiders spuit. Door de combinatie van een gel met water ontstaan kleine luchtbelletjes die met een echografie een zeer goed beeld geven van de doorgankelijkheid van de eileiders.
Deze nieuwe HyFoSy-techniek vervangt het radiografisch onderzoek ‘HSG’ of hysterosalpingografie, waarbij de gynaecoloog via de baarmoederhals een contrastvloeistof inspoot, om dan met medische beeldvorming de eileiders te controleren. De patiënte wordt nu dus niet langer blootgesteld aan medische stralingsdosis. HyFoSy verloopt zonder verdoving, is vrijwel pijnloos en comfortabeler dan een HSG en er is geen risico op een allergische reactie op contrastvloeistof.
1) Planning van het onderzoek?
U maakt zelf een afspraak:
Bij het begin van de menstruatie (dag 1 is de eerste dag van de cyclus) maakt u tussen 8u30 en 18u00 een afspraak voor HyFoSy op het nummer 056 62 35 30 (secretariaat Gynaecologie)
Dit onderzoek gaat steeds door op maandagvoormiddag of donderdagvoormiddag.
Het onderzoek kan enkel worden uitgevoerd:
Indien er geen nauwelijks bloedverlies is
EN
Indien u niet zwanger bent dus:
- u bent in de eerste helft van de cyclus
- u hebt geen onbeschermde betrekkingen gehad sinds het begin van de laatste menstruatie
- u gebruikt contraceptie (de pil, condomen, Orgametril®, Lutenyl®,…)
EN
Indien er geen ontsteking is in de onderbuik.
Het onderzoek zal ook niet doorgaan indien op echografie blijkt dat één of beide eileiders uitgezet zijn (hydrosalpinx).
2) Welke voorbereiding is er nodig?
- Er wordt best een pijnstiller, type NSAID, ingenomen ongeveer één uur vóór het onderzoek, zoals ibuprofen, diclofenac, perdofemina, … of paracetamol in geval U allergisch zou zijn voor aspirine of aspirine –achtige stoffen, om buikkrampen te voorkomen of te verminderen.
- Om het eventueel optreden van een infectie te voorkomen, neemt u éénmalig 2 tabletten azithromycine 500 mg in. Dit antibioticum wordt u op de raadpleging voorgeschreven.
- Het onderzoeksmateriaal (Exem foam + ballonkatheter Cook), welke terugbetaald is, dient met een voorschrift van uw arts te worden afgehaald in de apotheek van het OLV ziekenhuis Waregem. Gelieve dit op het moment van het onderzoek mee te brengen.
- U hoeft niet nuchter te zijn. Vóór het onderzoek ledigt u best de blaas.
3) Hoe gebeurt dit onderzoek?
Dit onderzoek gaat door op de raadpleging gynaecologie van het OLV ziekenhuis Waregem.
Er wordt een transvaginale echografie uitgevoerd. Nadien wordt een speculum in de schede geplaatst (zoals voor een uitstrijkje), de baarmoederhals wordt ontsmet en er wordt een fijne katheter doorheen de baarmoederhals geschoven. Het speculum wordt verwijderd en er wordt opnieuw een transvaginale echografie uitgevoerd terwijl enkele milliliters van het mengsel van water en lucht (foam) doorheen de katheter gespoten wordt. Dit vult de baarmoederholte en indien het doorheen de eileiders de buikholte bereikt, zijn de eileiders doorgankelijk. U kunt wat krampen voelen in de onderbuik, te vergelijken met de last bij menstruatie. Aarzel niet de arts te informeren over wat u voelt tijdens het onderzoek.
Een tiental minuten na het onderzoek kan u weer naar huis keren. Het is mogelijk dat u nog krampen in de onderbuik voelt. U kunt hiervoor zo nodig bijkomend een tablet paracetamol (500mg) innemen.e
Als u twijfelt of vragen heeft, mag u contact opnemen met het secretariaat. maakt gebruik van cookies.