Sluit

Gynaecologie

Waregem

Ambulante hysteroscopie

Hieronder vindt u wat meer info over de ambulante hysteroscopie.  Zoals bij elke ingreep kan het eigenlijke verloop afwijken zo de omstandigheden dat noodzakelijk maken.

Wat is een hysteroscopie?

Hysteroscopie betekent letterlijk ‘in de baarmoeder kijken’. Een hysteroscoop is een dun buisvormig instrument dat via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht wordt. Door gebruik te maken van een lichtbron en camera kunnen we de binnenkant van de baarmoeder bekijken. De baarmoederholte wordt tijdens de procedure opengehouden door ze te vullen met een vloeistof. Bij een hysteroscopie worden er dus geen insneden gemaakt. Deze kleine gynaecologische ingreep dient om een diagnose te stellen of om een probleem te verhelpen.

Er zijn dus twee soorten hysteroscopie. Tijdens een ‘diagnostische hysteroscopie’ onderzoekt de gynaecoloog de baarmoederholte om een verklaring te zoeken voor een klacht. Men spreekt van een ‘operatieve hysteroscopie’ als de gynaecoloog met een meer uitgebreide ingreep een aandoening ook behandelt.

Als u twijfelt of vragen heeft, mag u contact opnemen met het secretariaat of de materniteit.

Waarom een ambulante hysteroscopie?

Deze onderzoeksmethode wordt al jaren door gynaecologen toegepast om een diagnose te stellen bij bepaalde klachten. Hiervoor zal geen algemene narcose of verdoving worden toegepast. U kan dan ook het ziekenhuis onmiddellijk na de procedure verlaten.

Hieronder worden enkele veel voorkomende redenen kort beschreven.

Abnormale menstruatie en bloedingen: Je menstruatie is abnormaal als de maandstonden onregelmatig zijn of als je te veel bloed verliest. Men spreekt van abnormale bloedingen als je onverwacht bloedt. Dat kan tussen de maandstonden in zijn, na het vrijen of na de menopauze. Deze klachten kunnen optreden bij een gestoorde hormoonaanmaak door de eierstokken. Andere mogelijke oorzaken zijn gezwellen zoals fibromen of poliepen.

Abnormale bevindingen bij onderzoek van de baarmoeder: Wanneer de gynaecoloog bij klinisch of echografisch onderzoek een afwijking van de baarmoeder vermoedt, kan een diagnostische hysteroscopie de bevindingen van dat onderzoek bevestigen of weerleggen.

Herhaalde miskramen: Sommige vrouwen zijn wel in staat om zwanger te worden, maar verliezen bij herhaling de foetus. Dit kan te maken hebben met de aanwezigheid van een tussenschot in de baarmoederholte of met een abnormale aanleg van de baarmoeder.

Verminderde vruchtbaarheid: Vergroeiingen binnenin de baarmoederholte of baarmoederhals na curettage, abnormale aanleg van de baarmoeder of de aanwezigheid van een fibroom in de baarmoederholte kunnen een verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.

Andere oorzaken: deze zullen specifiek door uw behandelende gynaecoloog aan u uitgelegd worden.

Het onderzoek

Voorbereiding: Het beste tijdstip om een diagnostische hysteroscopie te ondergaan, is wanneer je niet ongesteld bent. Uiteraard mag je niet zwanger zijn op het moment van een hysteroscopie. Je mag ook geen vaginale infectie hebben. Het is niet nodig om nuchter te zijn. Soms zal de gynaecoloog je voorstellen om medicatie te nemen om je baarmoederhals soepeler te maken. Je kan eventueel preventief een pijnstiller nemen 1 uur voor het onderzoek; de ervaring leert echter dat dit meestal niet nodig is.

Het onderzoek zelf: Je wordt net zoals bij een gynaecologisch onderzoek in beensteunen geplaatst. De vagina en de baarmoedermond worden ontsmet om infecties te voorkomen. In de meeste gevallen zal de gynaecoloog eerst een speculum in de vagina plaatsen. Vervolgens brengt de gynaecoloog de hysteroscoop tot in de baarmoederhals. Soms kan het onderzoek ook worden verricht zonder het plaatsen van het speculum, de ingang van de baarmoederhals wordt dan gewoon met het kijkbuisje opgezocht. De wanden van de baarmoederholte liggen in normale toestand tegen elkaar. Om de binnenkant goed te kunnen bekijken, vult men de baarmoederholte via de hysteroscoop met vocht. Door het uitzetten van de baarmoeder begint de spierwand samen te trekken wat een beetje pijn kan veroorzaken. In de meeste gevallen is de pijn goed verdraagbaar en vergelijkbaar met menstruatiekrampen. Soms kan de gynaecoloog tijdens een diagnostische hysteroscopie ook kleinere ingrepen uitvoeren. Hij of zij snijdt bijvoorbeeld dunne vergroeiingen door. Met een schaartje of lusje kan een klein poliepje of een zoekgeraakt spiraaltje verwijderd worden. Af en toe wordt er ook een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek (biopsie).

Na het onderzoek: Na een ambulante diagnostische hysteroscopie kun je onmiddellijk het ziekenhuis verlaten. De eerste uren na het onderzoek kun je wel nog last hebben van wat krampen. Verder is het volledig normaal dat je nog wat bloed- en vochtverlies hebt. De dag zelf vermijd je best zware inspanningen maar vanaf de volgende dag kan je al je activiteiten hervatten. Bij een gevoelige onderbuik kan een pijnstiller helpen. Je kan best wachten met vrijen tot het bloedverlies en de gevoeligheid verdwenen zijn. Neem contact op met je gynaecoloog als je last hebt van toenemende buikpijn, bloedverlies of koorts.

Eventuele verwikkelingen: Een ambulante hysteroscopie zal zelden met complicaties gepaard gaan. Hieronder beschrijven we kort de eventuele verwikkelingen:

Perforatie van de baarmoederwand

Uiterst zelden wordt er tijdens het onderzoek per ongeluk een gaatje in de baarmoederwand gemaakt. Bijna alle perforaties helen spontaan. Soms zal de gynaecoloog ervoor kiezen om je tijdelijk antibiotica voor te schrijven om infectie te voorkomen.

Infectie

Zoals bij elk inwendig onderzoek kan er ook na een hysteroscopie een infectie optreden. Dit gebeurt gelukkig ook slechts zeer zelden.

Vaso-vagale reactie

Zeldzaam kan een vaso-vagale reactie tijdens of net na de hysteroscopie optreden. Deze vervelende maar eerder onschuldige reactie (ijlhoofdigheid, zweten, soms braakneiging…) gaat meestal spontaan over na een 10-tal minuten.

Als je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen hebt, dan stel je die best aan je gynaecoloog. Neem contact met ons op.

Praktisch

U dient op de dag van afspraak zich eerst aan te melden bij de inschrijvingen (vooraan in het ziekenhuis, achter de inkom naar links) waar u mag melden dat u komt voor een ambulante ingreep. Best doet u dit 15 min voor het afgesproken uur. Nadien mag u in de wachtzaal chirurgie plaats nemen. De verpleegkundige komt u daar oppikken.

U hoeft niet nuchter te zijn. Graag ook uw identiteitskaart meebrengen.

De afrekening van de procedure gebeurt op de consultatie gynaecologie, waarna u een getuigschrift meekrijgt voor de mutualiteit. Zo nodig kan eveneens een attest voor werkonbekwaamheid voor die dag gevraagd worden. Mogelijk om met bancontact/app te betalen.

Als u twijfelt of vragen heeft, mag u contact opnemen met het secretariaat.