gynaecologie@ziekenhuiswaregem.be - Bel ons op 056 62 35 30
Bel ons op 056 62 35 30
Met het Oriënterend Fertiliteit Onderzoek heeft het gynaecologisch centrum Waregem de bedoeling om U te helpen bij het begrijpen waarom zwanger worden niet altijd van zelf gaat.
Onze centrum zal alle onderzoeken die nodig zijn om een fertiliteitsprobleem uit te werken zoveel als mogelijk te concentreren in de tijd zodat het eerste contact met ons centrum vlot kan verlopen, met zo weinig mogelijk werkverlet of verplaatsingen.
Het OFO gebeurt bij voorkeur in de eerste helft van de cyclus.
De opeenvolgende fasen:
Bloedonderzoek
Via een bloedonderzoek wordt een inschatting gemaakt van de ovariële reserve. De waarde van een specifiek hormoon – het Anti-Müllerian Hormone (AMH) – geeft een beeld van het aantal bruikbare eicellen waarover de patiënt beschikt. Dat aantal is een belangrijke indicatie voor de slaagkansen van een behandeling. Daarnaast wordt een baseline hormonaal profiel verricht en worden de sexueel overdraagbare aandoeingen uitgesloten.
In geval er een irregulaire cyclus bestaat, zal een specifiek bloedonderzoek worden verricht ter exclusie PCOS (Polycystisch Ovarium Syndroom).
Dr. S. Hellebaut voert onderzoek in het ARG UZ Gent in het kader van PCOS (Polycystisch Ovarium Syndroom).
Klinisch onderzoek van het kleine bekken
Dit onderzoek heeft als doel om gynaecologische aandoeningen, zoals endometriose of anderssoortige cysten van de eierstokken of myomen (=vleesbomen), vast te kunnen stellen. Bij een speculum onderzoek kan een onderzoek worden verricht om sexueel overdraagbare aandoeningen aan te tonen (PCR chlamydia, gonococ, mycoplasma)
Hysteroscopie
Om te bekijken of een embryo zich normaal kan innestelen, voeren we een hysteroscopie uit. Letterlijk betekent dat woord ‘in de baarmoeder kijken’. Een hysteroscoop is een dun buisvormig instrument van 4 mm diameter dat via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoederholte wordt gebracht. De kijkbuis is uitgerust met een kleine camera en verbonden met een lichtbron. Tijdens het onderzoek wordt de baarmoederholte opengehouden door ze te vullen met een vloeistof. Bij een hysteroscopie worden er dus geen insneden gemaakt.
HyFoSy
Om na te gaan of de eileiders doorgankelijk zijn, werd tot voor kort radiografisch onderzoek ingezet. Als alternatief voeren wij een HyFoSy uit – voluit: hystero foam sonography. Dat gebeurt meteen na de hysteroscopie. Tijdens een echografisch onderzoek wordt via de baarmoederhals een schuimige vloeistof ingespoten. Zo wordt onmiddellijk zichtbaar of de eileiders vlot doorgankelijk zijn.
Spermaonderzoek
De kwaliteit van het sperma wordt beoordeeld door het microscopisch te onderzoeken. We analyseren en bepalen:
Instructies voor een zaadstaalonderzoek.
Als u twijfelt of vragen heeft, mag u contact opnemen met het secretariaat.