Sluit

Gynaecologie

Waregem

Foliumzuur beschermt uw baby

Zwangerschap is voor de meeste mensen een blijde gebeurtenis, maar brengt tegelijkertijd ook onzekerheid. Zal de baby gezond zijn? Een aangeboren afwijking is namelijk nooit uitgesloten.

Een van die afwijkingen is een open ruggetje, ook spina bifida genoemd. De kans dat u een baby met zo’n afwijking zult krijgen is klein. Toch kan er iets aan gedaan worden om die kans nog kleiner te maken.

Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat het gebruik van extra foliumzuur de kans op een kind met een afwijking zoals een open ruggetje met zo’n 50 % verkleint.

Dagelijks extra foliumzuur wordt daarom aangeraden aan vrouwen die (opnieuw) zwanger willen worden en die net zwanger zijn.
Let wel, foliumzuur is geen garantie op een gezonde baby, ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen.

Wat is foliumzuur ?


Foliumzuur is een vitamine die van nature voorkomt in verse groenten, in fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten.

Wat doet foliumzuur ?


Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanleg van het centrale zenuwstelsel. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kunnen neuraalbuisdefecten ontstaan (vb. « open ruggetje »), die zowel lichamelijke als geestelijke handicaps kunnen veroorzaken.

Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap wat extra nodig. Om zeker te zijn dat u elke dag de aangeraden hoeveelheid krijgt, zal uw arts u foliumzuur 0.8 mg voorschrijven, ofwel samen met andere vitamines, ofwel apart.

Start de inname van foliumzuur minstens 4 weken voor u zwanger bent. Omdat het moeilijk is om het moment van de bevruchting goed te voorspellen, kunt u het beste beginnen op het moment dat u stopt met voorbehoedsmiddelen. Ook als u net zwanger bent, is het verstandig om foliumzuur te gebruiken. Blijf foliumzuur gebruiken tot 10 weken na uw laatste menstruatie. Nadien kan er overgestapt worden naar een zwangerschapsvitamine. Dit kan zonder voorschrift bij de apotheek gehaald worden.

Als u eerder een baby met neuraalbuisafwijking heeft gekregen, heeft u een hogere dosis foliumzuur nodig. Overleg daarover met uw arts, neem contact op.